Zwangerschapskwalen

Allerlei klachten die je voor de zwangerschap niet had, zoals misselijkheid, vaak plassen, moeheid, jeuk, afkeer van bepaalde voedingsmiddelen en geuren, meer afscheiding en rugpijn zijn veelal ‘normaal’. Vaak geeft je lichaam met deze klachten wel aan dat het goed zou zijn om meer rust te nemen. Zeker de eerste maanden kost de zwangerschap veel energie en is het goed om je tempo aan te passen en meer te slapen of rusten. Vaker kleinere porties eten helpt vaak wat tegen de misselijkheid. De volgende maanden van de zwangerschap voel je je vaak weer fitter, heb je meer energie en minder last van kwaaltjes. In de laatste maanden van de zwangerschap wordt alles duidelijk zwaarder. Je buik wordt steeds voller, het kost je lijf meer en meer moeite de dag door te komen en de kwaaltjes dienen zich (weer) aan. Er wordt wel gezegd dat je van week 30 tot week 40 eigenlijk ouder wordt van een jaar of 40 naar een jaar of 85. Het tempo moet echt lager, je slaapt minder diep waardoor je overdag slaap nodig hebt, je moet vaak naar de wc, je hebt sneller last van maagzuur en je concentratie en geheugen zijn veel minder dan je van jezelf gewend bent.

Het verschilt per persoon hoe snel en hoeveel last je hebt van kwaaltjes. De een kan fluitend doorgaan met alles wat ze gewend was terwijl de ander vanaf dag 1 niets meer waard is. De meeste vrouwen zitten ergens tussen deze uitersten in. Het is belangrijk om goed je eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Hoe beter je naar je lijf luistert hoe beter je je over het algemeen zult voelen.

Hieronder geven we per kwaal aan wat je er zelf aan kunt doen of wat je kunt proberen. Ook deze tips zullen bij iedere vrouw een ander effect hebben. Het is daarom vaak zoeken naar wat voor jou het beste werkt. Als je veel last hebt van een kwaal en zeker als je denkt dat het niet normaal is neem dan contact met ons op of bespreek je klachten tijdens het spreekuur.

Misselijkheid – Vermoeidheid – Mentale krachten – Hoofdpijn – Vaak plassen/blaasontsteking – Harde buiken
Bandenpijn – Jeuk – Rugpijn – Bekkenpijn – Afscheiding – Obstipatie en aambeien – Vrijen – Bekkenbodem
Bewegen van de baby – Acupunctuur

Misselijkheid

Misselijkheid is de meest voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. 80% van de zwangeren heeft er mee te maken. In de eerste maanden komt de misselijkheid door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Deze misselijkheid varieert van een wee gevoel in de maag tot overgeven. Meestal is deze misselijkheid na de eerste 12 tot 16 weken van de zwangerschap weer over, soms blijft het de hele zwangerschap. Het is belangrijk bij misselijkheid wel te blijven eten. Meestal vermindert de eetlust maar minder eten verergert de klachten. Vermijd prikkelende voeding zoals scherpe kruiden en zure voedingsmiddelen. Verder is het erg wisselend wat verdragen wordt. Droge dingen als crackers en beschuit werken vaak goed. Melkproducten kunnen de misselijkheid verergeren maar soms juist verbeteren. Zoek naar die dingen die voor jou werken. Als op je voeding letten niet voldoende helpt kun je een van de middeltjes proberen die bekend zijn tegen misselijkheid: vitamine B6, gember of framboosbladthee, of zelfs af en toe een slokje cola. Probeer ze om de beurt uit en geef het even de tijd om te kijken of het helpt. Je kunt ook naar een homeopaat of acupuncturist gaan voor hulp bij misselijkheid. Als niks helpt of je zoveel last hebt dat je ook regelmatig overgeeft kan je huisarts je medicijnen voorschrijven die veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Als je zoveel overgeeft dat je het gevoel hebt dat je niets binnen kan houden neem dan altijd contact op met ons of je huisarts. Het gevaar bestaat dat je gaat uitdrogen en dat moet voorkomen of behandeld worden.

In de laatste maanden van de zwangerschap kun je ook weer misselijk zijn. Vaak komt dit in de vorm van oprispingen van maagzuur. Je buik is inmiddels zoveel voller dan normaal dat je maag steeds minder plaats krijgt. Daarbij is de spier die de maag afsluit slapper door de zwangerschapshormonen. Maagzuur komt daardoor makkelijker omhoog. Bij deze klachten is het ook weer belangrijk goed op je voeding te letten. Zorg dat je maag niet te vol is maar ook niet te leeg. Eet dus regelmatig kleinere porties. Ook nu is er weer groot verschil tussen vrouwen wat wel en niet werkt. Over het algemeen werken droge producten en melkproducten (vooral vanillevla) goed bij brandend maagzuur. Alles wat scherp, zuur of koolzuurhoudend is werkt meestal tegen. Je kunt ook nu weer de huismiddeltjes proberen. Mocht dit allemaal niet voldoende helpen kun je bij een apotheek of drogist maagzuurremmende middelen kopen. Er zijn verschillende merken die ongeveer hetzelfde werken. Ook hierbij is het zoeken wat voor jou het beste werkt, het kauwtabletje of het drankje met pepermuntsmaak. Verder kan je lijf met de maagzuurklachten ook aangeven dat je meer rust nodig hebt. Soms helpt het inlassen van pauzes of je tempo verlagen dan ook heel goed tegen maagzuur. Veel vrouwen hebben vooral ‘s nachts of ‘s ochtends last van maagzuur. Dan kan het helpen om net voor het slapen gaan nog iets te eten.  Leg ook iets op je nachtkastje om ‘s nachts of meteen na het wakker worden te eten. Je kunt ook zorgen dat het hoofdeinde van je bed wat hoger staat of extra kussens gebruiken.
> terug naar het overzicht

Vermoeidheid

Ook vermoeidheid is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Ten eerste gebruikt je lichaam een heleboel energie voor de zwangerschap. Als je daarnaast ook nog blijft doen wat je al gewend was te doen gebruik je in totaal dus veel meer energie dan normaal. Logisch dat je daar moe van wordt. Ten tweede slaap je door de zwangerschapshormonen minder makkelijk in en slaap je minder diep. Zeker als je ook vaker naar de wc moet ‘s nachts om te plassen scheelt dat met elkaar behoorlijk wat slaap. Ook daardoor wordt je dus moe. Als je verder in de zwangerschap bent wordt het bovendien vaker nodig om een andere houding aan te nemen tijdens het slapen terwijl je minder mobiel bent. Voor iedere draai wordt je wakker en je slaapt niet zo makkelijk weer in. Het is belangrijk voldoende te compenseren wat je aan nachtrust mist. Ook dit verschilt natuurlijk weer per zwangere maar als je het gevoel hebt dat je erg moe wordt ga dan eerder naar bed, sta later op of doe dutjes overdag. Het is belangrijk dat je zo uitgerust mogelijk aan de bevalling en de kraamtijd begint  dus luister goed naar je lijf. Dat je je niet meer volledig aan een dag-nacht-ritme houdt is geen probleem want dat doet jullie kind in de eerste weken tot maanden van zijn of haar leven straks ook niet.
> terug naar het overzicht

Mentale klachten

Door alle veranderingen tijdens de zwangerschap kun je je mentaal minder stevig voelen dan normaal. Gedeeltelijk komt dit door de hormoonveranderingen, vermoeidheid en andere klachten. Voor een ander deel komt het ook doordat de zwangerschap een periode in je leven is waarin alles in een ander daglicht komt te staan. Er gaat iets heel groots gebeuren, je leven gaat voorgoed veranderen. Aan de ene kant is dat leuk en spannend, aan de andere kant geeft dit ook angst en onzekerheid. Het is normaal dat je tijdens een zwangerschap anders reageert dan je van jezelf gewend bent. Je kunt je labieler, emotioneler en zelfs somber voelen. Vaak gaat dit heen en weer en is er daarom prima mee te leven. Het is verstandig om voldoende rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen.

Als je het idee hebt dat je steeds somberder wordt is het goed daarover aan de bel te trekken. Neem contact met ons op en praat er over. Dan kunnen we bespreken of extra ondersteuning gewenst is. Zeker voor vrouwen die eerder in hun leven last hebben gehad van psychische problemen of traumatische gebeurtenissen kan het tijdens een zwangerschap nodig zijn extra ondersteuning op dit gebied in te krijgen.
> terug naar het overzicht

Hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak een signaal dat je meer rust nodig hebt. Ook kan hoofdpijn wijzen op een vocht tekort. Drink meer water om te zien of dat helpt. Je mag tijdens de zwangerschap paracetamol nemen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem nooit een gecombineerde pijnstiller met caffeine of codeine maar altijd pure paracetamol. Ben je voorbij de 22 weken zwangerschap en heb je last van hoofdpijn met daarbij andere klachten als sterretjes zien, zwarte vlekken voor je ogen, misselijkheid, hoge buikpijn of tintelingen in je armen wat allemaal niet overgaat door rust te nemen? Neem dan altijd contact met ons op. Deze klachten kunnen wijzen op een te hoge bloeddruk. Het kan dan goed zijn een extra controle te doen.
> terug naar het overzicht

Vaak plassen/blaasontsteking

Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap vaker moet plassen dan normaal. Je blaas krijgt snel minder plaats en moet dus eerder geleegd worden. Zolang je normale plassen blijft doen is dit geen probleem. Een blaasontsteking komt tijdens de zwangerschap vaker voor en geeft vaak geen duidelijke klachten. Om te voorkomen dat je blaasontsteking krijgt is het goed om veel water te drinken en voldoende of extra vitamine C binnen te krijgen. Heb je vaker blaasonstekingen, dan kan je ook als ‘ondersteuning’ Cranberry sap of capsules gebruiken waar veel vitamine C in zit. Deze zijn zonder recept te verkrijgen bij drogist/apotheek.

Op het moment dat je vaak ‘loze aandrang’ hebt zou het kunnen dat je een blaasontsteking hebt. ‘Loze aandrang’ houdt in dat je voor je gevoel echt moet plassen maar dat er niks of maar een paar druppeltjes komt. Soms heb je daarbij ook wat trekkerige of stekende pijn in je onderbuik. Laat dan je urine nakijken door je huisarts. Het beste is om een ‘gewassen’ plas te brengen. Dat wil zeggen dat je eerst even doucht of wast en daarna plast. Het eerste beetje in de wc en de plas daarna opvangen in een schoon potje. Bel je huisarts om te vragen op welk moment van de dag ze het onderzoek het liefst doen. Als je blaasontsteking hebt wordt dit behandeld met antibiotica. Dat is belangrijk omdat je van een niet behandelde blaasontsteking in het uiterste geval kunt gaan bevallen ook al ben je nog (lang) niet uitgerekend. Bovendien stijgt een infectie tijdens een zwangerschap makkelijker op naar je nieren. Van een nierbekkenontsteking wordt je heel ziek en die moet dan in het ziekenhuis behandeld worden. Als je regelmatig blaasontsteking hebt tijdens de zwangerschap is het goed dat de huisarts een kweek maakt van je urine om te kijken om welke bacterie het gaat. Stel ons altijd op de hoogte van een blaasontsteking en eventuele kweekuitslag.
> terug naar het overzicht

Harde buiken

Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder is een spier. Die spier wordt tijdens de zwangerschap enorm uitgerekt. Een normale reaktie van die spier is om geregeld even samen te trekken. Je voelt dan dat je baarmoeder hard wordt, vandaar de naam ‘harde buik’. Harde buiken kun je gaan voelen vanaf 18 weken zwangerschap en zijn dus heel normaal. Vaak voelen ze wel wat ongemakkelijk maar ze doen geen pijn. De ene vrouw heeft regelmatig harde buiken, de ander voelt ze nooit. De meeste vrouwen zitten tussen die twee uitersten in en voelen ze af en toe.

Je lichaam kan met harde buiken ook aangeven dat je teveel doet. In dat geval krijg je steeds meer harde buiken en gaan ze vaak ook een beetje pijn doen. Vaak heb je overdag niet zoveel last en komen de harde buiken in de avond als je je ontspant. Je hebt dan een zeurderige pijn onderin je buik, als bij een menstruatie. Dit is altijd een teken om serieus te nemen. Laat voor de zekerheid je urine even nakijken op blaasontsteking en als dat het niet is neem dan rust tot de pijn over is en de harde buiken weer minder worden. Neem bij twijfel contact met ons op.
> terug naar het overzicht

Bandenpijn

De baarmoeder is met banden ‘opgehangen’ in het bekken. Terwijl de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap worden deze banden opgerekt. Ze groeien namelijk zelf niet. Het oprekken van deze banden kun je voelen als bandenpijn. De banden lopen van de bovenkant van de baarmoeder langs de zijkanten door je onderbuik tot op je schaambot. Ook bandenpijn komt zeer verschillend voor. De een heeft er veel last van, de ander helemaal niet. Over het algemeen komt bandenpijn meer voor bij volgende  zwangerschappen en dus minder bij een eerste kind. Bandenpijn is vervelend maar kan geen kwaad. Het kan helpen om je tempo wat aan te passen en langzamer te lopen of fietsen. Verder kan het ook helpen om je buik te steunen door een strakkere broek te dragen of een band te gebruiken. Je buik ‘hangt’ dan minder en de banden worden ontzien. Als je verkouden bent is het goed om je buik vast te houden als je niest of hoest om te proberen de banden niet te veel te belasten.
> terug naar het overzicht

Jeuk

Jeuk komt tijdens de zwangerschap regelmatig voor in meerdere varianten met en zonder plekjes op de huid. De meeste vormen zijn wel vervelend maar niet schadelijk. Douchen en insmeren met ongeparfumeerde zalf of olie helpt om de jeuk te verlichten. Als je echt veel last hebt van jeuk kan de huisarts eventueel een sterkere zalf voorschrijven maar dat stelt hij liefst zo lang mogelijk uit. Als je in de tweede helft van de zwangerschap toenemend jeuk hebt die vooral ook op de binnenkant van je handen en de onderkant van je voeten zit moet je dat vertellen op het spreekuur. Het kan dan nodig zijn om een bloedonderzoek te doen naar de werking van de gal. Deze jeuk zou namelijk wel kunnen wijzen op een probleem dat onderzocht moet worden omdat het gevolgen kan hebben voor het kind.
> terug naar het overzicht

Rugpijn

Rugpijn is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Zeker vrouwen die al eerder last van hun rug hadden krijgen dat vaak tijdens hun zwangerschap weer. Door de groeiende baarmoeder komt het evenwichtspunt steeds anders te liggen. De rug gaat ook in een andere bocht staan tijdens de zwangerschap en wordt zwaarder belast. Let vanaf het begin van je zwangerschap goed op je houding en hoe je dingen tilt. Hoe rustiger en bewuster hoe beter het vaak gaat. Je kunt tijdens het staan ook bewust je buikspieren gebruiken als ondersteuning van je rug. Dat doe je door je navel naar binnen te trekken waardoor je bekken iets kantelt. Als je rugklachten krijgt die niet met rust en verandering van tempo beter worden of die zoveel pijn geven dat het je belemmert in je bewegingen en functioneren kan het goed zijn naar een fysiotherapeut te gaan. De therapeut kan meestal niet zorgen dat de pijn helemaal weg gaat maar wel tips geven voor wat je niet meer of juist wel moet doen aan bewegingen of oefeningen. Ga wel naar iemand die gespecialiseerd is in zwangerschap. Dat kan een fysiotherapeut of een mensendiecktherapeut zijn. Vraag eventueel de assistente om namen en telefoonnummers.
> terug naar het overzicht

Bekkenpijn

Door de hormoonveranderingen in de zwangerschap worden banden en ligamenten weker dan normaal. Ook de verbindingen tussen de botdelen van het bekken worden daardoor slapper. Dat is gunstig voor de bevalling omdat er extra ruimte komt in de doorgang van het bekken. Tijdens de zwangerschap kan dit echter voor klachten zorgen. Bekkenpijn voel je meestal in je schaambot of aan de zijkanten in je onderrug waar de zogenaamde SI-gewrichten zitten. De meeste vrouwen voelen deze pijn pas later in de zwangerschap en vooral bij bewegen. Meestal is het voldoende om alles wat langzamer en rustiger te doen. Vaak heb je bekkenklachten in de nacht. Door lang liggen komt er veel druk op het bekken te staan. Het kan helpen om een kussen tussen je knieen te leggen als je op je zij slaapt. Of juist een kussen onder de knieen als je op je rug ligt.  Als de pijn in het bekken steeds erger wordt ondanks dat je rustiger aan doet is het verstandig naar een gespecialiseerde bekkentherapeut te gaan. Die kan kijken waar het probleem precies zit en wat voor jou de beste behandeling is. Helemaal over gaat de pijn hierdoor meestal niet maar leefregels of oefeningen kunnen wel voorkomen dat de klachten steeds erger worden. Als de klachten ernstig zijn kan het ook nodig zijn om in het kraambed bepaalde leefregels in acht te nemen. Uiteindelijk gaan de bekkenklachten weer over na de bevalling. Dit kan wel lang (maanden) duren. Over het algemeen geldt dat hoe meer rust je neemt voor het herstel hoe sneller dat herstel gaat.
> terug naar het overzicht

Afscheiding

Tijdens de zwangerschap heb je vaak meer afscheiding, deze is meestal doorzichtig wittig en droogt wat gelig op. Deze vermeerderde afscheiding komt door hormoonveranderingen en hogere produktie van slijm in de baarmoedermond. Deze afscheiding is dus normaal. Als je inlegkruisjes wilt gebruiken let er dan op dat die geen plastic laagje bevatten. Plastic zorgt voor meer warmte en geeft daarmee een grotere kans op een schimmelinfectie. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk een grotere kans dat de candida-schimmel, die vrijwel iedereen bij zich draagt, zo gaat opspelen dat je er klachten van krijgt. Als je veel witte, brokkelige afscheiding hebt en last van toenemende jeuk kan dat wijzen op een schimmelinfectie. Vaak gaat deze vanzelf weer over maar als je er last van hebt kun je bij de huisarts medicijnen krijgen. Vaak komt de schimmel een paar weken later wel weer terug. Als je een schimmelinfectie hebt in de laatste weken van de zwangerschap is het goed die wel te laten behandelen omdat het kind anders tijdens de bevalling mogelijk de schimmel oploopt. Dat hoeft geen problemen te geven maar kan bij de baby spruw in de mond veroorzaken. Deze spruw zorgt dan voor problemen bij het drinken.
> terug naar het overzicht

Obstipatie en aambeien

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer moeite met hun stoelgang. Door de hormoonveranderingen werken de darmen minder soepel dan anders.
Belangrijk hierbij is om goed op je eetpatroon te letten. Veel vezelrijke voeding, veel water, voldoende groente en fruit zorgen meestal voor een betere stoelgang. Pruimen en kiwi’s helpen extra. Een glas lauw water en een kiwi bij het opstaan in de ochtend doen vaak wonderen. Pruimen kun je ook drinken, bijvoorbeeld in sapvorm of Roosvicee laxo. Voor een soepele stoelgang kun je beter geen (of weinig) banaan en wit brood eten.

Vanwege het verslappen van de vaatwanden, ook weer door de hormoonveranderingen, in combinatie met de zwaartekracht en de grote druk in het bekken hebben zwangeren ook sneller last van aambeien. Een aambei is een uitstulping van een bloedvat. Deze kan inwendig in de darm blijven maar ook via de anus naar buiten komen. In beide gevallen geven aambeien pijnklachten, vooral bij het poepen. Aambeien kunnen ook bloeden bij de stoelgang. Om zoveel als mogelijk aambeien te voorkomen en om te zorgen dat ze niet veel erger worden als ze er eenmaal zijn is het belangrijk de ontlasting zo soepel mogelijk te houden. Daarnaast is het goed om niet de hele dag rechtop te staan, lopen of zitten waarbij er veel druk op de bekkenbodem is. Ga regelmatig even liggen als je een pauze kunt nemen, dan is de druk er even af. Als je last hebt van aambeien kun je een lidocainezalf gebruiken die de pijn verlicht. Ook kun je Curanol proberen, een homeopatisch middel waar veel vrouwen goede ervaringen mee hebben. Als je erg veel last van obstipatie en/of aambeien hebt en deze tips helpen niet voldoende bespreek dat dan met ons op het spreekuur of neem contact op met je huisarts. Die kan in sommige gevallen medicijnen voorschrijven.
> terug naar het overzicht

Vrijen

Door hormoonveranderingen verandert de zin in sex vaak tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen merken hier weinig van maar zeker vrouwen die erg moe en/of misselijk zijn hebben vaak minder zin in vrijen. Omdat het hele bekkengebied veel beter doorbloed is tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen na de eerste maanden juist meer zin in sex dan wanneer ze niet zwanger zijn. Naarmate het kind groeit en de buik dikker wordt kan het vrijen lastiger worden. Niet alleen puur mechanisch maar ook qua gevoel. Een partner kijkt toch heel anders naar zijn (of haar) zwangere vrouw. Mannen zijn ook vaak bang iets te beschadigen. Zolang het vrijen geen pijn doet en voor beiden goed voelt is er niets op tegen. Het kind is in de baarmoeder goed afgeschermd en heeft geen last van een vrijpartij. Na een orgasme kan een zwangere vrouw harde buiken hebben. Die kunnen ook wat pijnlijk zijn maar dat gaat meestal snel weer over. Er kan na sex ook een klein beetje bloedverlies optreden. Dit komt doordat de baarmoedermond zo goed doorbloed is dat daar makkelijker een klein bloedvaatje kan beschadigen. Dit kun je vergelijken met een bloedneus en is niet erg. Mocht je vaker bloedverlies hebben bij het vrijen is het wel goed om naar de huisarts te gaan. Die kan de baarmoedermond dan controleren op een eventuele infectie of poliepen. Je kunt doorgaan met vrijen zolang je wilt. Sex zou zelfs de bevalling kunnen opwekken! In sperma zitten prostaglandines die weeenopwekkend werken en een orgasme zou zomaar de weeen op gang kunnen brengen. Het is wel belangrijk om niet meer te vrijen als de vliezen gebroken zijn. In dat geval is er namelijk een wat grotere kans om een infectie op te lopen.

Na de bevalling duurt het vaak een tijd voordat partners weer aan vrijen toe zijn. Het leven is druk met de nieuwe baby, je bent vaak moe en je bent meer samen ouders dan dat je je liefdespartners voelt. Daarnaast hebben vrouwen na de bevalling door hormoonveranderingen vaak een drogere vagina wat vrijen moeilijker en zelfs pijnlijk kan maken. Zolang je na de bevalling nog bloedverlies hebt wordt afgeraden om sex te hebben. De baarmoedermond is nog gedeeltelijk open wat een grotere kans op infecties geeft. Zodra het bloedverlies gestopt is is er geen medische reden meer om niet te vrijen. Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling is het vooral belangrijk om elkaar de ruimte te geven in de veranderde situatie. Het kan helpen om te praten over je wensen of verwachtingen en de tijd te nemen. Een gezonde dosis humor kan in deze tijd ook veel helpen om het samen leuk te hebben in bed. Na de bevalling kan het handig zijn om de eerste keer/keren een glijmiddel te gebruiken. En tegen die tijd is het ook verstandig om weer aan anticonceptie te denken.
> terug naar het overzicht

Bekkenbodem

De bekkenbodem is een verzameling spieren die samen het fundament vormen dat al je organen draagt en steunt. Bovendien bevat deze ook de sluitspieren van blaas en darmen. De bekkenbodem heef thet tijdens de zwangerschap zwaar. Aan de ene kant verslappen alle spieren door de veranderde hormoonhuishouding. Aan de andere kant wordt de buik steeds voller en heeft de bekkenbodem een steeds zwaardere last te dragen. De meeste zwangeren hebben in meerdere of mindere mate last van deze verslapping. Meestal uit zich dat in een zwaar gevoel in de bekkenbodem of af en toe een stekende of krampenden pijn. In een uiterste geval kan de bekkenbodem zoveel slechter gaan functioneren tijdens de zwangerschap dat (gedeeltelijke) incontinentieklachten ontstaan. Het is voor de bekkenbodem heel goed als een zwangere regelmatig even gaat liggen zodat alle druk van de spieren is. Vaak kort gaan liggen is beter dan 1 keer lang. Oefeningen doen voor de bekkenbodem is ook goed maar heeft tijdens de zwangerschap niet heel veel effect. Vooral na de bevalling is het nuttig om oefeningen te doen. De functie van de bekkenbodem herstelt namelijk grotendeels vanzelf maar de oorspronkelijke kracht komt niet vanzelf terug. Vrouwen merken daar meestal niets van totdat ze op latere leeftijd last krijgen van incontinentie of verzakkingen. En dan is het te laat voor oefeningen. Je kunt na de bevalling zelf oefeningen doen of een speciale cursus volgen voor na de bevalling. Ook kun je naar een bekkenbodemfysiotherapeut gaan voor advies. Klik op de volgende link voor uitgebreide informatie over de bekkenbodem rondom de zwangerschap.
> terug naar het overzicht

Bewegen van de baby

Vanaf ongeveer de 20e week van de zwangerschap (bij een volgend kind vaak eerder) kun je de bewegingen die het kind in je buik maakt gaan voelen. De eerste weken is dat vaak erg onregelmatig en wisselend. Wat je voelt hangt erg af van hoe je kind ligt, waar de placenta zit en wat je zelf aan het doen bent. Vanaf ongeveer 25 weken is het kind zo groot en sterk dat we verwachten dat je het dagelijks en regelmatig voelt bewegen. Er is een enorme variatie aan wat een normaal bewegingspatroon is. Gemiddeld is het een keer of 6 tot 10 per dag maar de ene zwangere voelt vrijwel continu bewegen terwijl een ander de bewegingen op 1 hand kan tellen. Die verschillen zijn niet erg en zeggen niets over de gezondheid of het karakter van het kind. Het is wel belangrijk dat dat wat jij een normaal bewegingspatroon vindt voor je kind ook zo blijft. Als je grote veranderingen voelt hou dat dat even wat beter in de gaten, let erop en hou eventueel op een briefje bij wat en hoeveel je voelt. Vanaf ongeveer 34 weken zie je vaak een vermindering in het bewegen optreden. Het kind krijgt steeds minder ruimte en gaat daardoor minder grote bewegingen maken en blijft mee rin 1 houding liggen. Meestal betekent dit dus niet dat het kind minder vaak beweegt maar vooral minder hard en groot. Als je veel minder bewegingen voelt dan je gewend bent en dat wordt niet anders als je er de tijd voor hebt genomen om wat te voelen en contact te maken met je kind bel ons dan op het 06nummer. Bel ons zeker als je ongerust bent over de bewegingen.
> terug naar het overzicht

Acupunctuur

Naast al deze tips kun je ook baat hebben bij acupunctuur. Er zijn acupuncturisten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van zwangere vrouwen. Zij kunnen onder andere kwalen als misselijkheid, moeheid en hoofdpijn behandelen. Ook kunnen ze helpen bij het draaien van de baby als deze in een stuitligging ligt aan het einde van de zwangerschap of helpen om de bevalling op gang te brengen als je overtijd dreigt te raken. Twee acupuncturisten waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Sabine Schmitz, tel: 06-51846508 en Manon Ritter, tel: 06-42723731.
> terug naar het overzicht