Controles

De eerste controle op de praktijk vindt plaats rond 8 weken zwangerschap en duurt ongeveer 60-80 minuten.

We informeren dan naar je gezondheid, eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen en regelen een bloedonderzoek bij het laboratorium, waarbij het bloed wordt onderzocht op bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen, ijzergebrek, suiker (op indicatie) en op eventuele infecties (HIV, hepatitis-B en syfilis). Informatie over bekkenbodemspieren, tips en adviezen kun je hier downloaden. Verder vragen we naar de gezondheid van je partner en beide families. Ook informeren we je, als je dat wil, over de mogelijkheid om prenatale testen te laten uitvoeren. Zie voor verdere informatie: prenatale testen.

Je krijgt een verwijzing voor een termijnecho bij ons echocentrum. Je kunt hen zelf bellen voor een afspraak en plannen wanneer de echo het beste gemaakt kan worden.
Verder meten we je bloeddruk. De bloeddruk zullen we elke controle meten omdat die belangrijke informatie geeft over hoe je lichaam met de zwangerschap omgaat. Bij de eerste controle is het nog te vroeg om het hartje aan de buitenkant te horen (dat kan vanaf ongeveer 12 weken). Daarnaast is er natuurlijk alle ruimte om vragen te stellen. Ook vertellen we hoe je kraamzorg moet regelen. Voor meer informatie zie: kraambed.

De 2e controle is rond de 16 weken. Vanaf nu luisteren we altijd naar het hartje van de baby. De afspraken duren vanaf nu 20 minuten. We bespreken dan de bloeduitslagen en de echo en informeren je over de mogelijkheid van de 20-weken echo. In totaal kom je ongeveer tien keer tijdens je zwangerschap op controle. Bij 30 weken bepalen wij op de praktijk het ijzergehalte in je bloed. 

Rond 32 weken bespreken we jouw wensen en ideeën met betrekking tot je bevalling. Rond 36 weken zullen wij je uitgebreid informeren over de bevalling in een controle van 40 minuten. Wat kun je verwachten? Wanneer moet je contact opnemen met ons? Wat is normaal en wat niet? Voor informatie over de bevalling, zie: de bevalling.