Search
Close this search box.

Voeding en leefstijladviezen

Wij adviseren je gevarieerd en gezond te eten. Je hoeft niet voor twee te eten. Zorg dat je elke dag zuivelprodukten, verse groenten, fruit en bruin brood eet.

Eet wat extra ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals groene groente (bijvoorbeeld spinazie en tuinbonen) en rode groente (bijvoorbeeld bietjes), peulvruchten, gedroogde abrikozen en eventueel vlees, omdat de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap iets verhoogd is.

Het is belangrijk om voldoende te drinken, liefst water. Het liefste 2 liter per dag.

Extra

Vanaf een maand voor de bevruchting tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap wordt aangeraden 0,5 milligram foliumzuur per dag te slikken. Het slikken van Foliumzuur verlaagt de kans op een open rug bij het kind. Tijdens de zwangerschap en de periode dat borstvoeding wordt gegeven wordt aangeraden om 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de botaanmaak. Zowel Foliumzuur als Vitamine D kun je bij drogist of apotheek kopen in speciaal voor de zwangerschap geschikte dosering. Het maakt niet uit welk merk je koopt. De huismerken bevatten dezelfde vitamine als de merkprodukten.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een parasiet die bij het ongeboren kind afwijkingen aan het zenuwstelsel en de ogen kan veroorzaken. Toxoplasmose kun je vooral krijgen door rauw of (gedeeltelijk) rood vlees te eten. Omdat toxoplasmose ook voorkomt in de uitwerpselen van (meestal jonge) katten wordt afgeraden de kattenbak schoon te maken als je zwanger bent. Ook wordt aangeraden bij werken in grond waar katten gezeten kunnen hebben handschoenen te dragen en groente die rauw gegeten wordt goed te wassen.

Listeriose

Listeriose is een bacterie die een vroeg- of zelfs doodgeboorte kan veroorzaken. Listeriose komt voor in dierlijke produkten zoals melk maar wordt door verhitting gedood.
Vanwege de kans op een listeriose-infectie is het niet verstandig zachte kazen te eten die van rauwe melk gemaakt zijn. Dit zijn meestal de zachte witte kazen. De kaas die in fabrieken verpakt is, is gesteriliseerd of gepasteuriseerd en daarom niet gevaarlijk. De kaas die je moet vermijden is zachte kaas die van een boerderij komt of waarvan de oorsprong niet bekend is. Vooral in het buitenland, zoals Frankrijk, wordt regelmatig kaas van rauwe melk gegeten.

Listeriose komt ook voor in eten dat na de bereiding langer bewaard is. Listeriose vermenigvuldigt zich namelijk prima in de koelkast. Aangeraden wordt eten niet langer dan 24 uur te bewaren en anders goed te verhitten voor het gegeten wordt. In de verpakking van vacuumverpakte vis kunnen ook teveel listeria-bacterien zitten. Daarom wordt het afgeraden voorverpakte gerookte zalm, paling en makreel te eten. Verse gerookte vis is geen probleem. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt kun je dus prima sushi eten tijdens de zwangerschap. De vraag is alleen of de sushi vers is, eet geen sushi die al langer in de koeling van een supermarkt kan hebben gestaan.

Vitamine A

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk niet te veel vitamine A binnen te krijgen vanwege de kans op schade bij het ongeboren kind. Vitamine A zit vooral in orgaanvlees zoals lever. Eet liever geen orgaanvlees en niet vaker dan één keer per dag orgaanprodukten als leverworst of paté.

Roken/drugs/alcohol

Natuurlijk is het verstandig niet te roken, geen drugs te gebruiken en geen alcohol te drinken. Al deze middelen verstoren de ontwikkeling van het ongeboren kind en kunnen afwijkingen veroorzaken.
Gebruik alleen medicijnen op nadrukkelijk advies van ons en/of de huisarts.

CMV (cytomegalie virus)

CMV is een veel voorkomend virus en een infectie ermee verloopt bijna altijd symptoomloos. Als je in de zwangerschap CMV oploopt is er een kleine kans dat de baby daar ziek van wordt. Als je voor de eerste keer CMV krijgt, is de kans dat het virus tijdens je zwangerschap ook bij de baby komt hoger dan bij een herinfectie. Meestal vindt infectie bij de baby plaats in het eerste trimester. De meeste baby’s die met CMV geboren worden (in Nederland jaarlijks ongeveer 1000 kinderen) lijken gezond bij de geboorte, maar 180 van hen zullen blijvende gevolgen overhouden aan de infectie. De meest voorkomende afwijking die door CMV kan optreden is gehoorverlies. Bij een klein deel van de kinderen kan ook mentale retardatie optreden. Het kan maanden en soms zelfs jaren duren voordat de symptomen van CMV duidelijk worden.

Het is heel moeilijk om besmetting met CMV te voorkomen. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd hun handen te wassen als ze in contact zijn gekomen met speeksel of urine van kleine kinderen en om geen voedsel, bestek en bekers te delen met jonge kinderen.

RIVM: CMV en zwangerschap

Parvo B19 (5e ziekte)

Parvo B19 (ook wel de 5e ziekte genoemd) is een kinderziekte. Indien een vrouw deze ziekte in de eerste 20 weken van de zwangerschap krijgt, is er een kleine kans op miskraam of problemen bij de foetus. Je kunt deze ziekte maar één keer in je leven krijgen, daarna vorm je antistoffen die je beschermen tegen re-infectie met dit virus. We kunnen je bloed (op eigen kosten, van het eigen risico) op antistoffen voor Parvo laten testen. Indien blijkt dat je (ongemerkt) deze ziekte al eens doorgemaakt hebt, kun je deze dus niet meer krijgen en hoef je er in de zwangerschap dus geen rekening mee te houden.

RIVM: Parvo B19 (5e ziekte) en zwangerschap

Zwanger/borstvoeding en medicijngebruik

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van medicijnen. Op de website van Lareb kun je heel veel informatie vinden over het gebruik van medicatie in de zwangerschap of bij borstvoeding. Natuurlijk kan je ook altijd contact met ons opnemen bij vragen.