Zoek
Sluit dit zoekvak.

Coaching

Ben je bang? Ben je somber? Lig je wakker van bepaalde zorgen? Zie je enorm tegen de bevalling of het ouderschap op? Valt het zwanger- of ouder zijn tegen? Is je (vorige) bevalling een nare herinnering?

Annet Coumou is 20 jaar vroedvrouw geweest bij ons en werkt nu verder als coach. Op deze pagina vind je informatie over coaching.

Als je ja zegt op een of meer van deze vragen kan coaching je wat bieden.

Tijdens een zwangerschap en de eerste periode met een kind komt er veel op je af. Deze periode is er een van grote verandering. Dat kan confronterend zijn. Door twijfels en onzekerheid maar ook door eerdere ervaringen of gebeurtenissen. Angst voor de bevalling, angst voor de pijn of angst voor het verliezen van controle. Onzekerheid over het ouderschap en alle verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. De confrontatie met je eigen kindertijd nu je op het punt staat zelf ouder te worden. Alle zwangere vrouwen (en mannen!) en jonge ouders komen dit op een of andere manier tegen. Op het moment dat je er last van hebt en het je belemmert in je dagelijks leven of veel invloed heeft op hoe je je voelt is het goed daar extra aandacht aan te besteden. Dat kan onder andere door gesprekken met een coach.

Wat is coaching?

De eerste vraag is altijd: wat is het ‘probleem’? In het dagelijks leven gaan we vaak al aan de gang met allerlei ‘oplossingen’, vaak ook op advies van anderen, voordat we ons hebben afgevraagd wat het ‘probleem’ eigenlijk is. Je kan geen antwoord geven op een vraag die niet is gesteld. Vaak geeft het helder krijgen van je vraag of probleem al veel inzicht.

Tijdens coaching ga je vervolgens op zoek naar antwoorden op de vragen die jij over jezelf of je leven hebt. Coaching gaat er van uit dat je zelf die antwoorden het beste kan geven, jij weet hoe het zit en wat voor jou werkt. Het kan alleen moeilijk zijn die antwoorden zelf te vinden. Een coach helpt je bij die antwoorden te komen, vooral door de juiste vragen te stellen. Zo geeft coaching meer inzicht in jezelf en je problemen en handvatten om je beter te voelen en beter te functioneren. Meestal zijn tussen de 2 en 6 gesprekken voldoende om weer zelf verder te kunnen. Coaching is geen therapie, we gaan niet graven in je verleden. Zaken uit het verleden kunnen natuurlijk wel belangrijk zijn en zullen aandacht krijgen.

Over de coach

Annet Coumou - coachIk heb van 1995 tot 2015 als vroedvrouw gewerkt. De periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd is een hele bijzondere periode in het leven van mensen. Ik vond het iedere keer weer mooi om te zien hoe vrouwen en mannen in die periode groeiden naar en in hun nieuwe rol. Het is ook een periode waarin onzekerheid en angst een rol kunnen spelen. Tot op bepaalde hoogte is dat normaal en ook nuttig. Maar als de onzekerheid en angst de overhand nemen is dat voor zowel de zwangere en haar partner als ook voor het (ongeboren) kind erg belastend. Wat een bijzondere periode kan zijn wordt dan een periode van stress en onrust. Omdat ik in dergelijke situaties meer voor mijn cliënten wilde kunnen betekenen ben ik in 2010 een coachopleiding gaan doen. Na die opleiding heb ik een bredere therapie-opleiding gevolgd en ben ik in 2015 door Diana Koster opgeleid tot ‘bevallingsverwerkingsspecialist’. Dat laatste betekent dat ik ook EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan inzetten om bevallingservaringen te verwerken.

De combinatie van vroedvrouw en coach werkt heel goed. Als vroedvrouw beschik ik over de vakinhoudelijke kennis en als coach beschik ik over de instrumenten om mensen ook een stap verder te helpen met zichzelf dan alleen het vakinhoudelijk uitleggen. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe veel verschil het voeren van een paar gesprekken kan maken in het welbevinden van zwangeren of jonge ouders met angsten of onzekerheden en hoeveel effect dat op hun leven en kind(eren) heeft.

Als coach richt ik mij in eerste instantie op zwangeren en jonge moeders en hun partners. De principes van het coachen zijn echter voor zwangeren niet anders dan voor niet-zwangeren. Ook als je niet (meer) zwanger bent ben je daarom van harte welkom bij mij voor coaching.

Een coachgesprek duurt meestal 1 tot 1,5 uur. De kosten bedragen 90,- euro per gesprek. De kosten worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar maar soms na zelf vragen of een verwijzing van de huisarts wel. Werkgevers zijn vaak bereid coaching te vergoeden in het kader van persoonlijke ontwikkeling, eventueel via de bedrijfsarts.

Je kunt via de vroedvrouwen of de assistente een afspraak maken of vragen stellen maar je kunt me ook een mail sturen: annetcoumou@live.nl.