De zwangerschap

Je bent zwanger! Gefeliciteerd. Waarschijnlijk heb je veel vragen over wat er allemaal gaat gebeuren de komende maanden en ben je nieuwsgierig naar hoe je zwangerschap zal verlopen. Je kunt de eerste weken al voelen aan je lijf dat je zwanger bent maar dat hoeft helemaal niet. De een is misselijk en moe, de ander voelt zich prima. De eerste maanden van de zwangerschap zijn voor veel mensen nog vrij abstract maar het is goed wel meteen rekening te houden met het feit dat je zwanger bent. Geef je lijf voldoende rust en eet gezond en gevarieerd. Voor adviezen over voeding kun je terecht op de sites die onderaan deze pagina staan. Neem geen medicijnen zonder overleg met een vroedvrouw of arts en drink geen alcohol. Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Dat kan telefonisch bij de assistente zodat je ook vragen kunt stellen. Je kunt je ook aanmelden via het formulier aanmelden op deze site. Onze assistente neemt dan zo snel mogelijk, maar zeker binnen 3 dagen, contact met je op.
 
Het is belangrijk om, als je nog niet begonnen bent met het slikken van foliumzuur, meteen te beginnen zodra je dit leest. Foliumzuur is een vitamine die de kans op een afwijking van de rug (open rug) bij de baby verkleint. Je kan dit in tabletvorm (0,4 of 0,5mg) kopen bij drogist of apotheek. Slik één tablet per dag tot en met 10 weken zwangerschap. Ook wordt aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Deze vitamine is belangrijk voor de botontwikkeling van de baby en het voorkomen van osteoporose bij de moeder. Slik het de hele zwangerschap. Vitamine D is te koop bij drogist of apotheek. Als je een multi-vitamine slikt voor zwangeren zitten zowel foliumzuur als vitamine D daar al in. Neem het dan niet extra.
 
De eerste controle op de praktijk vindt plaats rond 8 weken zwangerschap en duurt ongeveer 60-80 minuten. We informeren dan naar je gezondheid, eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen en regelen een bloedonderzoek bij het laboratorium, waarbij het bloed wordt onderzocht op bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen, ijzergebrek, suiker (op indicatie) en op eventuele infecties (HIV, hepatitis-B en syfilis). Informatie over bekkenbodemspieren, tips en adviezen kun je hier downloaden. Verder vragen we naar de gezondheid van je partner en beide families. Ook informeren we je, als je dat wil, over de mogelijkheid om prenatale testen te laten uitvoeren. Zie voor verdere informatie: prenatale testen.

Je krijgt een verwijzing voor een termijnecho bij ons echocentrum. Je kunt hen zelf bellen voor een afspraak en plannen wanneer de echo het beste gemaakt kan worden.
Verder meten we je bloeddruk. De bloeddruk zullen we elke controle meten omdat die belangrijke informatie geeft over hoe je lichaam met de zwangerschap omgaat. Bij de eerste controle is het nog te vroeg om het hartje aan de buitenkant te horen (dat kan vanaf ongeveer 12 weken). Daarnaast is er natuurlijk alle ruimte om vragen te stellen. Ook vertellen we hoe je kraamzorg moet regelen. Voor meer informatie zie: kraambed.

De 2e controle is rond de 16 weken. Vanaf nu luisteren we altijd naar het hartje van de baby. De afspraken duren vanaf nu 20 minuten. We bespreken dan de bloeduitslagen en de echo en informeren je over de mogelijkheid van de 20-weken echo. In totaal kom je ongeveer tien keer tijdens je zwangerschap op controle. Bij 30 weken bepalen wij op de praktijk het ijzergehalte in je bloed. 

Rond 32 weken bespreken we jouw wensen en ideeën met betrekking tot je bevalling. Rond 36 weken zullen wij je uitgebreid informeren over de bevalling in een controle van 40 minuten. Wat kun je verwachten? Wanneer moet je contact opnemen met ons? Wat is normaal en wat niet? Voor informatie over de bevalling, zie: de bevalling.