Na de kraamweek

Wat doe je nadat de kraamweek is afgelopen?

Temperaturen

Nadat de kraamzorg de zorg heeft afgesloten hoef je jezelf en je baby niet meer elke dag te temperaturen. Wel is het belangrijk dat als je twijfelt of één van jullie koorts heeft of als je je niet lekker voelt, je wél gaat temperaturen. Als jij of je kind koorts heeft of als de baby zich ziek gedraagt (sloom, niet willen drinken) bel dan de huisarts of ons.

Koortslip

De eerste zes maanden kan bezoek met een actieve koortslip (dat wil zeggen; een open /vochtige koortslip, voordat er een korst op zit) gevaarlijk zijn voor de baby. Laat tot die tijd mensen met zo’n koortslip de baby niet vasthouden en niet te dichtbij komen.

Borstontsteking

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking in de borst, die vooral bij vrouwen die borstvoeding geven, voor kan komen. Samen met de kraamverzorgster heb je waarschijnlijk al meerdere malen je borsten geïnspecteerd. Het is van belang dat je alert blijft op je borsten. In het geval van een harde, rode plek op je borst moet je oppassen voor een borstontsteking.

Het is dan belangrijk om je borst zachtjes te masseren richting de tepel, bijvoorbeeld onder de douche of tijdens het voeden. Kijk voor tips in het groene boekje van de kraamzorg. Je kunt ook altijd contact opnemen met de huisarts of met ons.

Borstvoeding

Mocht je vragen hebben over het verlopen van de borstvoeding of problemen hebben met voeden die je niet zelf kunt oplossen kun je op meerdere plekken terecht voor hulp of informatie. Op internet bij: borstvoeding.cominformatie over borstvoedinglactatiekundige Myrte van Lonkhuijsenlactatiekundigen Room Borstvoeding. Op deze sites kun je ook telefoonnummers vinden om vragen te stellen of een afspraak te maken. Je mag ons natuurlijk ook bellen met vragen. Ook kun je terecht op ons Baby Café, dit organiseren we met enige regelmaat in het van Beuningenpaviljoen. Hier zijn altijd een of twee van de vroedvrouwen aanwezig. Bovendien kun je hier met andere jonge ouders ervaringen en tips uitwisselen.

Fopspeen

We raden het gebruik van een fopspeen de eerste weken af omdat het de baby erg veel energie kost daarop te zuigen. Daardoor kan de baby minder goed aan de borst drinken. Bovendien kan het gebruik van een speen de signalen die de baby geeft dat het tijd is voor een voeding maskeren. Deze effecten hebben nadelige gevolgen voor het drinkgedrag en de productie van voeding.

Bloedverlies

Het bloedverlies zal na je bevalling afnemen. Het is normaal dat als je wat actiever wordt, je iets meer vloeit. Dit kan tot 6 à 8 weken na je bevalling zo blijven.
Als het vloeien meer is dan bij een menstruatie of als het niet stopt na 6 tot 8 weken, bel dan met de huisarts of met ons.

Menstruatie

Het is bij iedere vrouw verschillend hoe lang het duurt voordat de menstruatie weer op gang komt na een bevalling. Sommige vrouwen worden na 6 weken alweer ongesteld, terwijl andere pas gaan menstrueren als ze stoppen met de borstvoeding. Meestal duurt het een aantal maanden voordat de cyclus weer op gang komt. Maar de eerste eisprong komt voor je eerste menstruatie. Je wordt dus niet ‘gewaarschuwd’ dat je weer vruchtbaar bent.

Anticonceptie

Omdat je niet weet wanneer die eerste menstruatie komt, is het belangrijk om anticonceptie te gebruiken vanaf het moment dat je weer gaat vrijen. Het is een fabeltje dat je niet zwanger zou kunnen worden tijdens het geven van borstvoeding. Wel is het zo dat de kans op een zwangerschap tijdens het geven van volledige borstvoeding het eerste half jaar heel klein is. Niet alle anticonceptie gaat even goed samen met borstvoeding geven. Kijk ook op www.anticonceptie.nl.

Bekkenbodem en diastase

Klik op deze link voor een goede informatiefolder over het herstel van je bekkenbodem na de bevalling.

Meer informatie en hulp bij herstel van je bekkenbodem en/of diastase vind je op:
sterkher
fysiomom
fysiostudio
fysio westerpark

Vitamine K en D

Als je de helft of meer van de voedingen borstvoeding geeft, start je vanaf de 8e dag na de geboorte met vitamine K (150 microgram) en vitamine D (10 microgram). Je geeft dit 1 keer per dag aan de baby. Er zijn ook flesjes met vitamine K en D in één.

Vitamine K is nodig voor de bloedstolling.
Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.
Vitamine K geef je de eerste 3 maanden aan de baby.
Vitamine D geef je tot je kind 4 jaar oud is.

Geef je meer dan 500cc kunstvoeding of stop je met de borstvoeding, geef dan alleen vitamine D (en dus geen vitamine K).

Consultatiebureau

Het consultatiebureau neemt de zorg voor je baby van ons over na de kraamweek. Tot aan de 4e verjaardag houdt het consultatiebureau de ontwikkeling van je kind in de gaten en regelt het de vaccinaties. Je kunt er ook terecht om je baby te wegen en met vragen over bijvoorbeeld de borstvoeding.

Babyweegschaal

We hebben een digitale babyweegschaal op de praktijk.
De weegschaal staat in de wachtkamer en is voor iedereen vrij te gebruiken. Wanneer de assistente aanwezig is (ma, di, do, vr van 9.00-12.30 en van 13.30-15.00) kun je komen wegen. Zij kan je daar eventueel bij helpen.
Bij vragen over het gemeten gewicht kun je terecht bij het consultatiebureau (OKC).
Neem het blauwe boekje mee om het gewicht in te noteren.

Huisarts

De huisarts is na de geboorte geïnformeerd over je bevalling. Als je na de eerste week klachten of vragen hebt, kun je dus ook altijd bij je huisarts terecht.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling zien we je graag nog één keer terug op de praktijk. Dan praten we na over de bevalling en beantwoorden we vragen. Ook bespreken en controleren we je lichamelijke en geestelijke herstel. Daarnaast geven we je tips voor de toekomst. Om een afspraak te maken voor de nacontrole kun je het beste ongeveer drie weken na je bevalling mailen of bellen met onze assistente op telefoonnummer 020-6828657.

Evaluatieformulier

Als praktijk willen we graag onze zorg blijven verbeteren. Wij horen daarom graag hoe je ervaring in onze praktijk is geweest. We willen je vragen om een evaluatieformulier in te vullen. Dit kan ook anoniem.
Het formulier vind je op internet via deze link:

We wensen jullie veel geluk de komende weken en spreken je op de nacontrole.