Langdurig gebroken vliezen

Bij 10% van de zwangere vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal (60%) komt daarna de bevalling binnen 24 uur vanzelf op gang, maar soms (40%) duurt het langer.

Als je binnen 24 uur geen goede weeën gekregen hebt, is het protocol om de zorg over te dragen aan het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie vanwege een iets verhoogde kans op infectie. Die kans is 2% als er pas voor het eerst gevoeld wordt naar de ontsluiting als de weeën zijn gestart.

Algemene tips bij gebroken vliezen zonder weeën om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden:

– ga niet in bad
– gebruik alleen maandverband en geen tampons
– ga niet vrijen
– meet elke 4-6 uur je temperatuur op (rectaal, dat wil zeggen: in je anus) en bel ons als je temperatuur >37,7 graden is

Wat gebeurt er in het ziekenhuis?

Als  je geen weeën hebt gekregen na 24 uur gebroken vliezen (of de bevalling is nog heel beginnend) dan zullen wij contact leggen met het ziekenhuis van je keuze om een afspraak voor je te regelen. Dezelfde dag ga je naar het ziekenhuis voor een controle. Er wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt en een kweek van de huid tussen vagina en anus afgenomen om te kijken naar een bepaalde bacterie die soms voor een infectie bij jou of bij de baby kan zorgen. De uitslag van die kweek is pas na een paar dagen bekend en meestal ben je dan al bevallen, maar is van belang als er na de bevalling een infectie bij jou of bij de baby optreedt. Dan kunnen namelijk meteen de juiste medicijnen toegediend worden. 

Als alle controles van jou en van de baby normaal zijn, kan er in principe tot 72 uur na het breken van de vliezen worden afgewacht. Natuurlijk gaat dit ook altijd in overleg met jullie. Als je afwacht, ga je naar huis en kom je elke dag naar het ziekenhuis voor een nieuwe controle. Als de weeën beginnen, bel je naar het ziekenhuis (het nummer dat je moet bellen, krijg je van het ziekenhuis als je daar op controle bent). 

Bel het ziekenhuis:

– bij regelmatige weeën (elke 5 minuten)
– bij een temperatuur >37,7 graden
– als de kleur van het vruchtwater verandert naar groen of bruin
– als je de baby minder goed voelt bewegen
– als je veel bloed verliest (meer dan een maandverband vol in 30 minuten tijd)
– bij vragen

Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen als je vragen hebt, maar omdat de zorg is overgenomen door het ziekenhuis zijn zij eindverantwoordelijk voor de zorg en is het vaak makkelijker om meteen met het ziekenhuis contact op te nemen. 

Als de bevalling na 72 uur niet vanzelf op gang is gekomen, wordt de bevalling ingeleid. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van de rijpheid van de baarmoedermond. Als die nog niet rijp is, wordt de baarmoedermond eerst gerijpt met medicijnen of met een ballonnetje gevuld met water. Het rijpen enkele uren tot enkele dagen duren. Het ziekenhuis zal je hier uitgebreid informatie over geven. Wanneer de baarmoedermond rijp genoeg is, kan er worden gestart met een infuus met weeënopwekkers (oxytocine).

Tijdens de bevalling wordt de hartslag van de baby continu geregistreerd. Ook zal bij jou je temperatuur regelmatig worden gemeten. Bij tekenen van een infectie tijdens de bevalling (koorts bij jou en/of een te hoge hartslag bij de baby) zal worden voorgesteld om antibiotica toe te dienen via een infuus. Zo komt het medicijn snel in je lichaam terecht en komt het ook snel bij de baby.  Soms wordt na de geboorte geadviseerd om de baby antibiotica toe te dienen. De baby krijgt dan een infuus en wordt een paar dagen opgenomen op de couveuseafdeling. Jij wordt dan op de kraamafdeling opgenomen om zo dicht mogelijk bij je kind te zijn. De kinderarts zal adviseren wanneer jullie naar huis kunnen.

In de meeste gevallen verloopt de bevalling normaal en is het advies om de eerste 24 uur na de geboorte ter observatie in het ziekenhuis te blijven. Je kind en jij worden dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of er niet alsnog een infectie optreedt. Dit observeren vindt plaats op de kraamafdeling waar jullie dan samen opgenomen liggen. Na 24 uur mag je naar huis.

Wij nemen de zorg weer over zodra jullie worden ontslagen uit het ziekenhuis. Het ziekenhuis belt ons op om te vertellen dat jullie naar huis gaan. We komen bij je op huisbezoek tijdens onze visitedagen (maandag, woensdag en vrijdag). Neemt contact op met de kraamzorg zodra jullie weer thuis zijn. Zij komen dezelfde dag nog langs.

Bij vragen of problemen kun je ons bellen op het spoednummer.