De plaats van jouw bevalling

Zolang alles goed gaat met je zwangerschap wachten we het spontane begin van de bevalling af en mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis in jouw eigen omgeving of poliklinisch in het ziekenhuis.

Iedereen begint thuis aan de bevalling. Ook als je poliklinisch bevalt, doe je het eerste stuk van de bevalling thuis. Poliklinisch houdt in dat je een kamer huurt van het ziekenhuis om in te bevallen onder onze begeleiding, je hebt verder weinig met het ziekenhuis te maken. Wel worden wij geassisteerd door de kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis. Wij komen eerst thuis kijken hoe het gaat en als het zover is bellen wij het ziekenhuis om je komst aan te kondigen. Aan poliklinisch bevallen is vaak een eigen bijdrage verbonden. Dit kun je terugvinden in je verzekeringspolis. Gemiddeld zal dit zo’n 400 euro zijn. Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt de eigen bijdrage vaak vergoed.

De keuze voor de plaats van de bevalling kun je tijdens de zwangerschap al maken, maar je kunt ook afwachten hoe je je tijdens de bevalling voelt en dan beslissen of je thuisblijft of naar het ziekenhuis gaat. Het is in alle gevallen goed om er rekening mee te houden dat een bevalling vaak anders loopt dan je van te voren hebt bedacht. Zo kan het allemaal sneller gaan of juist veel langer duren dan je had verwacht. Je kunt je thuis onder je eigen douche heel prettig voelen terwijl je zeker wist dat je naar het ziekenhuis wilde voor de bevalling. Het kan ook gebeuren dat er alsnog een medische reden is waarom wij het verstandiger vinden om naar het ziekenhuis te gaan terwijl jij graag thuis wilde bevallen. Het is goed voor al deze onverwachte wendingen ruimte te houden. Bereid je voor op wat jij verwacht prettig te vinden en houd de mogelijkheid open dat het anders zal verlopen.

Rond de 36e week van de zwangerschap hebben we op de praktijk besproken wanneer je ons belt tijdens de bevalling. (Zie ook ‘Wanneer bellen bij de bevalling’). Als je ons belt, krijg je de vroedvrouw die dienst heeft aan de telefoon. Zij zal bij je thuis langs komen om te zien hoe het gaat en met je bespreken in welk stadium van de bevalling je bent, wat je ongeveer kunt verwachten en hoe het nu verder gaat. Dit alles hangt af van hoe jouw bevalling verloopt, hoe jij je daarbij voelt en wat jouw behoeftes zijn. Bij de een betekent dat dat we meerdere keren thuis een bezoek brengen voordat het zover is dat we blijven of naar het ziekenhuis vertrekken. Bij een ander kan het zo zijn dat we meteen bij het eerste bezoek al blijven of naar het ziekenhuis gaan. De afspraak met de ziekenhuizen is dat we pas daar heen gaan als de actieve fase van de bevalling is aangebroken. Voor de actieve fase is een barende vrouw nog erg beïnvloedbaar. De hormoonstromen die voor de weeën zorgen worden snel gestoord door afleiding of verandering. Het kan zelfs zo zijn dat regelmatige weeën helemaal afzakken door bijvoorbeeld een telefoontje. Je wordt dan gestoord in het proces wat daarna weer opnieuw op gang moet komen. In de actieve fase van de bevalling is die beïnvloeding veel minder en zetten de weeën ondanks die verstoringen meestal toch wel door. Vandaar dat het ziekenhuis liever heeft dat je dan pas komt zodat je niet te lang een kamer bezet houdt. Gemiddeld betekent dit dat we naar het ziekenhuis gaan met 4 à 5 cm ontsluiting. Het vervoer naar het ziekenhuis moeten jullie zelf regelen. Als je geen eigen vervoer hebt is een taxi het snelst en makkelijkst.

Als je thuis bevalt heeft de vroedvrouw alles bij zich wat eventueel nodig is, ook een baarkruk. De vroedvrouw belt zelf de kraamverzorgster om te komen assisteren bij het laatste stuk van de bevalling.

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen kun je kiezen tussen het Bevalcentrum West in het OLVG West , het OLVG Oost en het AMC. Met deze ziekenhuizen werken wij het meest samen. Indien er geen plek is, wijken we in overleg met jullie uit naar andere ziekenhuizen in de regio.

Mocht er tijdens de bevalling iets gebeuren waardoor jij of de baby meer kans lopen op problemen of complicaties dan dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog. In de meeste gevallen betekent dit dat er tijdens de bevalling meer controles gedaan zullen worden, bijvoorbeeld continue registratie van de hartactie van de baby. Die controles worden gedaan door de verloskundige van het ziekenhuis of door een arts-assistent. De gynaecoloog zelf zie je pas bij echte problemen waarbij moet worden ingegrepen zoals een kunstverlossing of keizersnede. Ons streven is om bij een overdracht naar het ziekenhuis tijdens de bevalling altijd met je mee te gaan. Wij zullen je blijven begeleiden totdat de bevalling is overgenomen en alles voor jullie duidelijk is in de nieuwe situatie.

Als het kind geboren is wordt het direct op de blote borst van de kersverse moeder gelegd. Daar wordt het wat afgedroogd en met warme doeken bedekt. Voor het kind is dit belangrijk om bij te komen van de bevalling en te wennen aan de enorme overgang die het doormaakt. Voor de ouders is dit de tijd om rustig hun kind te bekijken en kennis te maken. Ook lichamelijk is dit huid op huid contact heel waardevol. Het vermindert de geboortestress van de baby en zorgt voor rust. Bovendien ondersteunt het de hormoonveranderingen die gaan zorgen voor de aanmaak van de borstvoeding. We laten jullie zo lang mogelijk ongestoord van dit moment genieten. Meestal gaat de baby na ongeveer een uur ook op zoek naar de borst, vindt die vaak zonder hulp en gaat voor het eerst drinken.

Na een bevalling thuis blijven wij tot een paar uur na de geboorte bij jullie. De kraamverzorgster blijft nog wat langer. Hoe lang is mede afhankelijk van het moment van de dag en hoe het met jullie gaat.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen ga je over het algemeen na een paar uur weer naar huis. Thuis aangekomen bel je zelf de kraamzorg. Het hangt af van het moment van de dag wanneer de kraamverzorgster dan bij je komt.