Bellen tijdens de bevalling

Als je ons belt voor de bevalling, bel dan altijd op 06-51576755 (let op: op het 06-nummer kunnen wij geen sms-jes ontvangen)! Je krijgt dan direct de dienstdoende vroedvrouw aan de lijn. Als de telefoon niet wordt opgenomen, is deze in gesprek of is de vroedvrouw druk bezig. Probeer het dan 10 minuten later nog een keer of bel, als je niet kunt wachten, de Ata op 020-5923868. Dat is een doktersdienst waar altijd iemand opneemt. Zij kunnen ons in geval van spoed altijd bereiken en dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

De bevalling dient zich meestal aan tussen de 37 en 42 weken, maar het vaakst in de week na de uitgerekende datum. Begint je bevalling al voor de 37 weken bel ons dan direct.
Gemiddeld duurt een eerste bevalling 12 tot 24 uur. Een volgend kind komt meestal sneller. In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In 10% met het breken van de vliezen.

Als de vliezen breken, probeer dan wat water op te vangen in een bakje of glas. Lukt dit niet dan kan je een maandverband uit je kraampakket in je onderbroek doen en daarop de kleur van het vruchtwater beoordelen.

-Bel ons direct als het vruchtwater bruin of groen is, ook midden in de nacht.
-Bel ons overdag (tussen 8 en 23 uur) als het vruchtwater helder is. ‘Helder’ is vaak wat wittig van slijm of vlokjes of wat rozig door een beetje bloedverlies.

Als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen of weinig weeën, neem dan elke 4-6 uur je temperatuur rectaal op, dat wil zeggen, in je billen. Bij een temperatuur boven de 38℃ moet je ons bellen. Ga met gebroken vliezen niet meer in bad zolang je nog geen sterke weeën hebt, gebruik geen tampons en ga niet meer vrijen.

Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald en de vliezen breken, ga dan liggen en bel ons. De vroedvrouw zal altijd duidelijk tijdens het spreekuur zeggen of dit op jou van toepassing is.

Als de bevalling begint met weeën, komen die meestal eerst een tijd onregelmatig. Zolang de weeën onregelmatig zijn kunnen het ook nog oefenweeën zijn en weer helemaal afzakken. Als de bevalling door gaat zetten worden de weeën regelmatig en komt er ook een opbouw in. De weeën zelf duren steeds langer en de pauzes worden juist korter. Bij een eerste bevalling is het meestal zo dat als de weeën 2 uur lang om de 3-5 minuten komen en iedere wee een minuut of iets langer duurt de bevalling echt aan het doorzetten is en niet meer zal afzakken. Gemiddeld hebben vrouwen op dat moment 2 à 3 cm ontsluiting. Voor veel vrouwen is dit een goed moment om ons te bellen voor een bezoek. Als je op dit moment nog geen behoefte hebt aan contact met ons mag je ook wachten met bellen tot je die behoefte wel hebt. Mocht je al eerder de behoefte hebben ons te bellen kan dat natuurlijk ook. Wij kunnen alleen vaak nog niet veel zinnigs zeggen over het verdere verloop van de bevalling als de weeën nog verder uit elkaar liggen dan 3-5 minuten of nog korter dan een minuut duren.

Bij een tweede of volgend kind kun je er meestal vanuit gaan dat je echt aan het bevallen bent als de weeën om de 5 minuten komen en een minuut of iets langer duren. Vaak hebben vrouwen bij een volgende bevalling zelf ook een duidelijker gevoel van wat er gebeurt. Daardoor is het vaak makkelijker te bepalen wanneer je ons nodig hebt.

Het is normaal om tijdens de weeën wat bloed te verliezen. Vaak begint dat als bij een menstruatie met wat bruinig bloed, vaak ook slijmerig en later meer helder rood. Verlies je echter in 30 minuten zoveel bloed dat een heel maandverband vol is, bel ons dan.

In de laatste weken van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Dat kan echt een prop zijn, maar meestal is het wat meer slijmerige afscheiding. Bij deze afscheiding kan ook een klein beetje bloed zitten, daar hoef je niet van te schrikken. De slijmprop geeft aan dat je in de laatste fase van de zwangerschap bent gekomen. Soms komt de bevalling snel daarna op gang, maar vaak kan dat ook nog meer dan een week duren.

Het is ook belangrijk in de laatste weken van de zwangerschap goed te letten op het bewegen van de baby. Vaak worden de bewegingen minder hard en groot omdat het kind minder ruimte heeft in de buik. We willen wel dat je je kind blijft voelen bewegen zoals je dat gewend bent. Misschien wel wat minder hard, maar niet minder vaak. Als je twijfelt, ga dan twee uur lang op je linkerzij liggen en turf de bewegingen van de baby. Voel je de baby veel minder vaak bewegen dan dat je gewend bent of minder dan 10 keer in die twee uur, bel ons dan. 

Bel ons zeker als je ongerust bent! Onrust werkt niet bevorderlijk bij een bevalling en wij kunnen op veel vragen makkelijk een antwoord geven.

Na de bevalling begint het kraambed.
De eerste uren na de geboorte van het kind houden we bewust zo rustig mogelijk. Het pasgeboren kind ligt bloot op de blote borst van de kersverse moeder. Dit huid op huid contact is voor het kind heel rustgevend en wekt bij de moeder het hormoon op dat de borstvoeding op gang brengt.
We raden jullie aan om de baby ook in de eerste weken vaak huid op huidcontact te geven en de baby altijd bij jullie in de kamer te hebben. Zo leren jullie de baby en zijn of haar signalen goed kennen en dat bevordert het slagen van de borstvoeding. We raden het gebruik van een fopspeen af, omdat de baby erg moe wordt van lang zuigen. Bovendien missen jullie hierdoor de signalen dat de baby honger heeft.
Op de eerste bladzijde van het groene kraamboekje staat veel nuttige informatie over de eerste uren na de bevalling. Neem deze alvast eens door.
Ook in de rest van de kraamweek is rust belangrijk om bij te komen van de zwangerschap en de bevalling en voor het op gang komen van de borstvoeding. De kraamverzorgster komt in die eerste week iedere dag langs voor de medische controles en om jullie te helpen. Wij komen ook een aantal keer op bezoek in die eerste week om te zien hoe alles gaat en de bevalling te bespreken. Als er in die week vragen zijn of jullie zijn ergens ongerust over dan kun je ons bereiken op het 06 nummer.