Miskraam

Als je een miskraam hebt.

1 op de 10 zwangerschappen eindigt helaas in een miskraam. Meestal is er dan bij de bevruchting iets misgegaan, waardoor het kindje niet gezond is. Het hartje begint niet met kloppen of stopt met kloppen. Je kan hier niks aan doen.

De meeste miskramen komen vanzelf op gang vóór 12 weken zwangerschap. Soms heb je (nog) geen klachten van een miskraam, maar blijkt bij een echo dat er geen kloppend hartje te zien is.

Een miskraam is voor de meeste mensen een heel verdrietige gebeurtenis. Dit komt onder andere omdat je je verwachting (dat je over een paar maanden een baby zou krijgen) helemaal moet bijstellen. Het is helemaal normaal om je tijdelijk ziek te melden op je werk. Het kost echt tijd om de hele gebeurtenis te verwerken. Andere mensen vinden het juist fijn om door te blijven werken, omdat ze dan afleiding hebben. Bedenk wat voor jou het beste voelt om te doen.
Onderaan deze pagina vind je verschillende sites die je kunnen helpen met de verwerking.

Een miskraam begint met vaginaal bloedverlies en/of buikkrampen. Er kan een aanloop van een aantal dagen zijn voordat de miskraam echt doorzet. Op het moment dat de miskraam doorzet, heb je meestal (flinke) buikkrampen en rood bloedverlies. Hierbij kunnen ook stolsels en weefsel zitten. De miskraam kan enkele uren duren. Het is normaal om elk halfuur je maandverband te moeten verschonen op het moment dat de miskraam bezig is. Is het bloedverlies heftiger dan dat of word je duizelig, bel ons dan meteen. Ook bij koorts (rectale temperatuur >38) of hevige buikpijn willen we graag dat je contact met ons opneemt.

Als al het weefsel uit je baarmoeder is gekomen, nemen de buikpijn en het bloedverlies af. Je kan nog tot ongeveer een week na de miskraam bloed verliezen. Dit moet wel steeds verder afnemen. Je kunt soms het vruchtje/embryo zien (afhankelijk van hoever je zwanger was). Sommige mensen vinden het fijn dit te bekijken en eventueel te begraven. Als je het wilt bekijken, helpt het om het in een potje/glas met water te doen (watermethode). Als je het fijn vindt dat we met je meekijken kun je ons een foto sturen of vragen of we langskomen.

Als je het fijn vindt, kan je een echo laten maken als het bloeden is gestopt om te controleren of er niks achtergebleven is in de baarmoeder. Je kan ook wachten tot je volgende menstruatie (4-6 weken na de miskraam verwacht je die weer) en als die op gang komt dan weet je ook dat er niks in de baarmoeder achter is gebleven.

Als je liever niet wacht op een natuurlijk beloop dan kan je ook medicijnen gebruiken die zorgen dat de miskraam op gang komt. Daarvoor kunnen wij je naar de gynaecoloog verwijzen en deze schrijft de medicijnen voor. In een enkel geval is er een kleine operatie (curettage) nodig om het miskraamweefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Je kunt hier ook voor kiezen in plaats van medicatie. De gynaecoloog bespreekt de voor- en nadelen hierover met jullie.

Als je vermoedt dat je mogelijk een miskraam hebt, mag je ons altijd op het spoednummer bellen.

Als je een keer een miskraam hebt meegemaakt, dan heb je geen verhoogde kans op opnieuw een miskraam. Heb je twee keer een miskraam gehad dan stijgt de kans op een volgende miskraam wel iets. Als je wil dan kan je, nadat je twee miskramen hebt gehad, verder onderzoek bij de gynaecoloog laten doen naar de oorzaak van de miskramen. Helaas komt er zelden een aanwijsbare oorzaak uit dit onderzoek.